Inici >

QUÈ ÉS UN CAMÍ ESCOLAR?

 

Els camins escolars són una xarxa d'itineraris senyalitzats, escollits entre els més utilitzats per l'alumnat, que vol fomentar que els infants vagin a l'escola de manera autònoma.

 

Els camins garanteixen les millors condicions de seguretat i comoditat per a l’infant i, alhora, potencien la seva autonomia socialització ja que faciliten el contacte amb el seu entorn quotidià i amb la comunitat.

 

En aquests recorreguts trobem diferents elements com un espai de trobada i reunió dels infants anomenat ‘punt de trobada’, així com una zona habilitada pels vehicles, anomenada ‘Petó i adéu’, on les famílies podran acomiadar-se sense haver d’aparcar el vehicle. En aquest itinerari també trobaran comerços o espais amics, on els infants podran adreçar-se en cas que necessitin qualsevol assistència per arribar al centre.

 

La creació de la xarxa de camins escolars a Martorell sorgeix d’una proposta ciutadana dels Pressupostos Participatius i s’emmarca dins les iniciatives de l’Ajuntament de Martorell per una mobilitat sostenible.

 

camins_0.jpg 

QUÈ PRETENEM?

 

Promoure una mobilitat segura i sostenible facilitant que els infants es desplacin a peu, reduint així l’ús del vehicle privat motoritzat.

 

Potenciar l’autonomia i la responsabilitat dels infants fomentant hàbits d’activitat física i de seguretat viària; i augmentant la confiança de les famílies en els desplaçaments quotidians.

 

Fer de l’espai públic un lloc de convivència i aprenentatge on les famílies, les escoles, les entitats, els comerços i tota la ciutadania participen per fer de la nostra vila un lloc confortable i segur per a tothom.

 

 

BENEFICIS COMUNITARIS

 

salut.png

+Salut: Més activitat física, menys estrès, millor qualitat de vida i de relacions.

 

sostenibilitat.png

+Sostenibilitat: Menys trànsit, menys congestió, menys contaminació atmosfèrica i acústica, millor qualitat ambiental.

 

educacio.png

+Educació: Infants més competents i autònoms, famílies amb més confiança.

 

convivencia.png

+Convivència: Espai públic més segur i agradable per compartir tots plegats.

 

 

I JO, QUÈ PUC FER?

 

Com a alumne/a

Tria anar a l’escola a peu, en patinet, en bicicleta o en transport públic (bus urbà) sempre que puguis.

 

Com a família.

Deixeu que els fills i filles vagin sols a l’escola i es desplacin en un mitjà de transport sostenible.

Acompanyeu els fills i filles fins a un Punt de trobada, on els infants poden agrupar-se i anar plegats cap a l’escola de forma autònoma.

Eviteu els desplaçaments en vehicle privat i, si és imprescindible, intenteu compartir el vehicle i fer servir la zona d’aparcament ràpid de Petó i adéu.

Poseu-vos en contacte amb ensenyament@martorell.cat si detecteu qualsevol punt de perill o desperfecte en l’itinerari del camí o comuniqueu-ho mitjançant l’app ésMartorell.

 

Com a escola

Fomenteu el desplaçament cap a l’escola a peu, en patinet, en bicicleta o en transport públic. En definitiva, podeu promoure tots els objectius dels camins escolars.

Incorporeu al currículum el treball sobre la mobilitat sostenible a l’escola i participeu en el programa de la Policia Local Mobilitat Segura.

Podeu implicar-vos en propostes d’àmbit comunitari, organitzades al voltant dels camins escolars i la mobilitat sostenible com la Setmana Europea de la Mobilitat.

 

Com a AMPA/AFA

Podeu recollir les propostes, els suggeriments i les inquietuds de les famílies en relació al dia a dia dels camins escolars.

Doneu suport i informació a les perquè utilitzin els camins escolars. Organitzeu actuacions com el Bus a peu amb els nens i nenes amb els acompanyants adults si és necessari.

 

Com a membre de la comunitat de la zona del camí escolar

Poneu donar suport a les diferents accions que es promouen des del projecte dels camins escolars per pacificar el trànsit al voltant de les escoles. Respecteu les senyalitzacions i el mobiliari urbà i ajudeu als infants que en fan ús si els cal.

 

camins_1.jpg 

LLEGENDA

 

punt.png

Punt de trobada

Espai creat a l’inici del camí escolar per reunir els infants i continuar el camí a peu, sòls o en grup.

 

peto.png

Petó i adéu

Espai de rotació ràpida reservat a prop del punt de trobada perquè les famílies puguin aturar-se,acomiadar els infants, que faran el final del trajecte a peu, i marxar, sense haver d’aparcar.

 

amic.png

Espai Amic

Xarxa de punts d'informació, orientació i ajuda als nens i nenes usuaris dels camins escolars que ho necessitin, que es completarà amb els comerços amics.  

 

escola.png

Escola

Escola de destí de l’alumne/a.

 


ESPAIS AMIC

 

A continuació trobareu el llistat de Espais i Comerços Amics dels Camins Escolars:

 

 

Camí Escolar La Vila

Espai Amic

 • Serveis i Benestar Social - C/ Francesc Santacana, 13
 • Casa de la Vila - Plaça de la Vila, 46
 • El Círcol - Plaça de la Vila, 19
 • Arxiu Municipal - C/ del Mur, 43

Comerç Amic

 • La Mercevila - Francesc Santacana, 46
 • Ferreteria Bacarisas - C/ Josep Anselm Clavé, 30

 

Camí Escolar Buenos Aires


Espai Amic

 • Biblioteca Martorell - Avda. Mancomunitats Comarcals, 13
 • LLIM Les Torretes - C/ Espareguera, 12
 • ORC Mossos d'Esquadra - Avda. Mancomunitats Comarcals, 11

 

Camí Escolar Torrent de Llops


Espai Amic

 • Complex Educatiu - Josep Taradellas, 11

 

Camí Escolar Les Bòbiles


Comerç Amic

 • Juguettos - C/ Josep Pla, 10-12
 • Base: Sayas - C/ Josep Pla, 12
 • La Secre - C/ Josep Pla, 14
 • La Glotona - C/ Josep Pla, 15
 • Alfil.Be - C/ Josep Pla, 16
 • MIM-CHIP - Avda. Camí fondo, 4
 • Autoescola Santicars - Avda. Camí fondo, 4
 • Aleyellow Tattoo - Avda. Camí fondo, 8

 

 

Si us voleu adherir a la Xarxa de Comerços i Espais Amics dels Camins Escolars de Martorell, solsament heu de descarregar-vos el full d'adhesió en el següent link i enviar-lo.

 

peu.jpg